T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Maltepe Fen Lisesi

Erasmus+ KA229 #BE GREEN 5 F: Friendly Fair Food For Future

"#BE GREEN 5 F: "Gelecek için Adil Biçimde Paylaşılan Gıda" isimli Erasmus+ KA229 projemizi Almanya, İspanya, Polonya, Romanya ortaklığında gerçekleştiriyoruz.

Projede öğrenci ve öğretmenlerin gıda üretimi ve tüketiminde sürdürülebilir bir değişim bilincine sahip olmalarını sağlamaya odaklı bir metodoloji yürütmeyi amaçlıyoruz. Covid 19 Pandemisinin tüm Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde neden olduğu karantina ve kısıtlamalar sürecinde, mevcut ekonomik sistemimizin; uzun ve karmaşık perakende zincirlerine bağımlılığı nedeniyle, kendi yapısı içinde ne kadar kırılgan olduğunu açıkça ortaya koydu. Örneğin, yaklaşık 200.000 geçici Doğu Avrupalı tarım işçisinin bu yasaklar nedeniyle Almanya'ya en basit kuşkonmaz, çilek ve diğer ürünleri hasat etmek için gelememesi bile, tarım sisteminde çöküşe neden olurdu. Biz dünyanın bir yerinden diğer yerine yaptığımız grotesk gıda ticaretimizle, globalleşen dünyaya bağımlıyız ancak bu bağımlılıklar, ki bize bu projenin fikrini de sağlayan, gıda erzakımızı ve ticaret şeklimizi sorgulatan ve aslında çok ciddi sorunlar.

 

Proje fikrimiz iki ana başlıktan oluşmaktadır: Dijital olan, şehirlerimizdeki gerçek hayatımızın ilgili yönlerini tasvir edeceğimiz bir "Dijital Uygulama" ve bu uygulama aracılığıyla yiyecek alma ve yiyecek sağlama yollarını göstereceğimiz bir dijital yemek kitabı aracılığıyla yemek tarifleri olacak. İkinci başlık ise, bahçecilik ve yemek pişirme konusundaki somut çalışmaları içerecek. Projemizde, yerleşik davranışlarımız üzerinde nasıl gerçek bir etki yaratabileceğimizi anlamak ve sürdürülebilir bir konsept geliştirmek istiyoruz. Projemizin 2020-2022 zaman aralığı boyunca 5 okul ve 30'dan fazla öğretmenle ve yaklaşık 500 öğrenci ile çalışıyor olacağız.

Projemizin ana yönleri şunlardır:

  1. Okullarımız arasında ortak bir bahçecilik programını teşvik etmek; 
  2. Sağlıklı tarifler üzerine dijital bir kitap oluşturmak; 
  3.  Öğrencilerimizin beslenme alışkanlıklarını geliştirmelerini sağlayacak bir uygulama geliştirmek. 

Öğrencilerimiz arasında hedeflediğimiz sonuçlar şunlar olacaktır:

  1.  Gıda tüketiminde sürdürülebilirlik sorununa farkındalık yaratmak; 
  2. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları konusunda onları eğitmek; 
  3.  Sosyal girişimleri geliştirmek için dijital becerilerini geliştirmek; 
  4.  Girişimlerini nasıl tanıtacaklarını öğretmek. Küreselleşmenin etkilerinden daha bağımsız hale gelmesi gereken bir dünyada, geri dönüşle sürdürülebilir bir yaşam biçiminin olduğunu vurguluyoruz. 

Çocuklarımızın geleceği için şuan ki yaşam koşullarımızı sürdürmek istiyorsak, bölgesel ve mevsimlik üretim ve tüketim biçimlerine geçiş kaçınılmazdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.06.2021 - Güncelleme: 28.06.2021 09:45 - Görüntülenme: 826
  Beğen | 2  kişi beğendi